Yeni Muhtasar Beyannamede Yenilikler

Yeni Muhtasar Beyannamede Yenilikler

Bilindiği gibi muhtasar beyannameler GVK kanununun  94. Maddesi kapsamında yapılan bütün ödemeler için verilmesi gerekli olan bir beyanname türüdür.

Muhtasar beyanname verilebilmesi için mutlak suretle nakden veya  hesaben   ödeme yapılmış olması gerekmektedir. Ödeme  yapılmamış ise beyanname verilmesi söz konusu değildir. Muhtasar beyannameler istihdam edilen personel durumuna göre aylık veya üç aylık sisteme tabii olarak verilebilmektedir.

Muhtasar beyannamelerin aylık sisteme göre verilebilmesi için istihdam edilen personel sayısının (10) sayısını geçmesi zorunludur. Aynı belediye sınırları içerisinde çeşitli yerlerde yapılan ödemeler için tek bir yerden, tek bir merkezden muhtasar beyanname verilmesi olasıdır.

Muhtasar beyannameler üzerinde   geçtiğimiz ay  küçük bazı değişiklikler yapılmıştır. Buna göre yapılan değişiklikler kısaca şöyledir:

 

1-İşyeri Kodu

2-İşyeri Türü

3-İşyeri Adı

4-İşyeri Adres no

5-İşyeri Mülkiyet no

6-SGK  İşyeri  no

7-Asgari Ücretli Kadın

8-Asgari Ücretli Erkek

9-Asgari Ücretli Engelli

10-Diğer Ücretli Kadın

11-Diğer Ücretli Erkek

12-Diğer Ücretli Engelli

13-GV Muaf Kadın

14-GV Muaf Erkek

15-GV Muaf Engelli

16-SGK Muaf Kadın

17-SGK Muaf Erkek

18-SGK Muaf Engelli

19-Ait Olduğu Dönem

 

…gibi bilgiler ilave edilmiştir.

Görüleceği üzeri Maliye Bakanlığı ile SGK kurumu arasında yapılan işbirliği sonucunda kayıt dışı istihdamın önlenmesine yönelik muhtasar beyanname üzerinde de çeşitli düzenlemeler yapılmıştır.

Diğer taraftan SGK kurumunun geliştirdiği ve üzerinde yaklaşık  5-6 yıldır çalıştığı KADİM projesi kapsamında kayıt dışı istihdamın önlenmesine yönelik kamu kurumları ile SGK arasında yoğun bir işbirliği ve bilgi paylaşımı sürdürülmektedir.

Sonuç olarak Gelir İdaresi Başkanlığı ile  SGK kurumu arasında yapılan işbirliği kapsamında muhtasar beyannamelerin sosyal güvenlik mevzuatı açısından entegrasyonu sağlanmış olup böylece kayıt dışı istihdam, reel ücretlerin sigortalandırılması, ünvana  göre ücret skalası ve buna göre de prim ödenmesinin sağlanması amaçlarına erişilmiş olunabilecektir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ