Cenaze Defin Ücreti Nasıl Alınır ?

Cenaze Defin Ücreti Nasıl Alınır ?

Biliyoruz fotoğraf pek de iç açıcı değil ancak insanın ölümü düşünmesi ve bu hayatımızın bir sonu olduğunun tekrar farkına varmamız gerekir. Belki az da olsa bir kez yaşayacağımız ömrümüzü ne de boş şeylerle geçirdiğimizi belki hatırlatır ve mutlu olmak için bir adım atmaya hâla zamanımız olduğunu hatırlayalım istedik. Neyse felsefeyi bırakıp konumuza dönelim. 

Devletimizin insanlarımıza sağladığı defin ücreti çalışanlar tarafından pek bilinmemektedir. Vefat eden kişinin cenaze masraflarını SGK’dan almanız mümkün. Kaldı ki bu acı günde defin ücreti insanlarımızın pek de ilgilendikleri bir durum olmuyor. Ancak defin ücretini almak isteyen okuyucularımıza defin ücretinin nasıl alındığı ve ne kadar olduğu konusunda bilgilendirelim. 

Öncelikle defin parası alımının işyerleri için herhangi bir bağlayıcılığı yoktur. İşyerlerini ilgilendiren bir durum değildir. Alınması için vefat eden kişinin öncelikle 1. derece yakınlarının SGK’ya başvurması gerekmektedir. Defin parasını SGK’dan almak için gerekli olan belgeler :

  1. 360 gün SGK prim ödemiş olması gerekmektedir
  2. Vefat eden kişiye ait ölüm belgesi
  3. Muhtarıltan alınan cenazenin kaldırıldığına dair belge
  4. Talep dilekçesi

Yukarıdaki evrakları tamamladıktan sonra SGK ya giderek işlemlerinizi tamamlamanız gerekiyor. İşlemler tamamlandıktan sonra 8 – 14 ü arası defin ücreti Ziraat Bankası’na yatırılacaktır. Ziraat Bankasına sadece kimliğiniz ile gidip defin ücretini alabilirsiniz. Eğer yapılan cenaze masrafları bu ücretten az olursa fazla artan para vefat eden kişinin ailesine verilir. Sırasıyla önce eşine yoksa en büyük çocuktan başlamak koşuluyla en ufak çocuğu ücreti alma önceliğini taşır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ